Oplevering Sagrada Familia opnieuw uitgesteld



■ KRO ■ De oplevering van de Sagrada Familia-basiliek in Barcelona is door de coronapandemie opnieuw uitgesteld. Doordat het toerisme instortte en de basiliek nauwelijks nog bezoekers kreeg, zijn er te weinig inkomsten voor de bouw binnengekomen. De Sagrada Familia had volgens de planning in 2026 klaar moeten zijn, maar de bouw moest negen maanden worden stilgelegd. Wanneer de basiliek nu klaar is, kan de bouworganisatie niet zeggen.

Entreegeld is de belangrijkste bron van inkomsten voor het bouwproject. In 2019, toen de basiliek nog ongeveer 4,5 miljoen bezoekers kreeg, was er 60 miljoen euro te besteden aan de constructie. In 2020 bezochten ongeveer 600.000 mensen de basiliek en dit jaar is er ongeveer 6 miljoen euro beschikbaar voor het project.

Sinds oktober 2020 is de basiliek helemaal gesloten, maar vanaf 29 mei gaat het gebouw weer 's ochtends in het weekend open. De organisatie hoopt te kunnen profiteren van de versoepelingen van coronamaatregelen en het verwachte herstel van het toerisme in Spanje.

Er wordt gehoopt dat dit jaar de 138 meter hoge toren, gewijd aan de Heilige Maagd Maria, klaar zal zijn. Daarmee is 75 procent van het hele project afgerond.

De bouw begon in 1882 onder architect Francisco de Paula del Villar. In 1883 werd het overgenomen door Antoni Gaudi, die zijn eigen draai aan de plannen gaf. In 2010 werd het gebouw door paus Benedictus XVI ingewijd als basiliek. Wanneer het bouwwerk af is, moet het drie façades hebben en een centrale toren van ruim 170 meter hoog, toegewijd aan Jezus Christus. Mogelijk krijgt het gebouw nog een extern trappenhuis, maar hier zou een woongebouw voor moeten worden afgebroken.