Start wederopbouw Notre-Dame komende winter



■ KRO ■ De wederopbouw van de Notre-Dame in Parijs kan komende winter, waarschijnlijk begin volgend jaar, beginnen. Twee jaar geleden werd de iconische kathedraal door een grote brand verwoest. Hoe het inferno kon ontstaan, blijft vooralsnog een raadsel.

“We zitten op koers om de kathedraal in 2024 weer voor de eredienst geschikt te maken, maar er moet nog wel veel werk worden verricht”, zegt generaal Jean-Louis Georgelin, die door president Emmanuel Macron is aangesteld tot supervisor van het wederopbouwproject. De kathedraal is eigendom van de Franse staat.

Het veiligstellen van de resten tegen instortingsgevaar zal deze zomer worden afgerond. Het slagen van die operatie is een voorwaarde voor de start van de bouwoperatie, die de Notre-Dame in zijn identieke staat moet gaan herstellen. Die zal waarschijnlijk nog niet zijn afgerond in 2024, wanneer de brand alweer vijf jaar geleden is.

In Frankrijk zijn al duizenden eiken gekapt, waarvan het hout ligt te drogen om te worden gebruikt voor de torenspits en de dakconstructie. In de kathedraal staat een woud aan steigers en hangen tal van netten en dekzeilen, waar momenteel timmerlieden, steigerbouwers en kraanmachinisten aan het werk zijn.

Of de wereldwijd ingezamelde 830 miljoen euro genoeg is voor het herstel van de Notre-Dame, blijft de vraag. De kosten van de wederopbouw zouden flink zijn opgestuwd als gevolg van complicaties door de coronapandemie.

Op 1 april vond er voor de derde keer sinds de brand weer een godsdienstige plechtigheid plaats. Het betrof de avondmis van Witte Donderdag, gecelebreerd door aartsbisschop Michel Aupetit.

Netflix heeft een miniserie over de brand van de Parijse kathedraal in voorbereiding. En de Franse filmregisseur Jean-Jacques Annaud, bekend van The Name of the Rose, is begonnen aan een speelfilm over de ramp, doorspekt met authentieke beelden van de brand. Verwacht wordt dat die volgend jaar zal worden uitgebracht.