Zen verontwaardigd over verbod privémissen in Sint-Pieter



■ KRO ■ De Chinese kardinaal Joseph Zen heeft vandaag zijn “pijn en verontwaardiging”geuit over de beperkingen op privémissen in de Sint-Pietersbasiliek van Rome.

De emeritus bisschop van Hongkong zei dat als hij kon, hij naar Rome zou vliegen om de paus ervan te overtuigen het controversiële decreet van het Staatssecretariaat te niet te doen.

“Pijn en verontwaardiging overvallen mijn hart bij het horen van dit ongelooflijke nieuws: ze hebben de privémissen in de Sint-Pieter verboden!?”, schrijft Zen.

“Als er geen beperkingen waren opgelegd door het coronavirus, zou ik de eerste vlucht nemen om naar Rome te komen en op mijn knieën gaan voor de deur van Casa Santa Marta totdat de Heilige Vader dit edict laat intrekken.”

Zen publiceerde zijn opmerkingen op zijn website. Die staan in een open brief aan kardinaal Robert Sarah, de voormalige prefect van de Congregatie voor de Goddelijke Eredienst en de Sacramentendiscipline. Sarah smeekte vandaag paus Franciscus om de privémissen aan de zijaltaren in de Sint-Pieter weer toe te staan.

Zen is de vijfde kardinaal die zich uitspreekt tegen het besluit dat op 22 maart van kracht werd, na Robert Sarah, Raymond Burke, Gerhard Müller en Walter Brandmüller.