Kerstnachtmis sneuvelt door corona



■ KRO ■ Voor het eerst sinds mensenheugenis zijn er dit jaar in zeker enkele tientallen rooms-katholieke kerken door heel Nederland op kerstavond geen traditionele kerstnachtvieringen, meldt dagblad Trouw vandaag.

De kerken willen zich aan de coronamaatregelen houden en daarom niet meer dan dertig mensen toelaten, maar ze vrezen een veel grotere toeloop. De vieringen op kerstavond worden in normale tijden druk bezocht: voor veel mensen is het de enige keer per jaar dat ze naar de kerk gaan.

Meer dan twintig gemeenschappen uit drie parochies (Heilig Kruis Salland, Heilige Lebuinus Parochie Deventer en Sint Marcellinus) in het oosten van het land kondigden hun besluit deze week aan.

Ook in het bisdom 's-Hertogenbosch gaat in een enkele parochies de kerstnachtviering niet door, bevestigt een woordvoerder van het bisdom. Toch gaan de meeste nachtmissen in dit diocees gewoon door, meldt Brabants Dagblad.

De rooms-katholieke bisschoppen laten weten dat het om autonome beslissingen gaat die parochies zelf maken en ze roepen evenwel op om “in ieder geval Kerst te blijven vieren”.