Ontslag voor hoge kardinaal



■ Trouw ■ Het gebeurde slechts een paar keer eerder, dus er kan gerust van een zeldzaamheid gesproken worden: een hooggeplaatste kardinaal heeft zijn ontslag bij paus Franciscus ingediend en zijn rechten als kardinaal ingeleverd. De paus heeft dat ontslag geaccepteerd. Het waarom is onduidelijk.

De precieze reden dat Angelo Becciu zijn kardinaalstitel kwijt is, is niet duidelijk. Het Vaticaan hield het donderdagavond bij een zeer compacte mededeling. Desalniettemin: over de Italiaan Becciu deden al een tijdlang geen al te vriendelijke geruchten de ronde.

Vorige herfst werd bekend dat het staatssecretariaat van het Vaticaan – een soort ministerie – in 2014 via een investeerder 180 miljoen euro had geïnvesteerd in een onroerendgoedproject in Londen: een opslagruimte die zou worden gerenoveerd tot luxe appartementencomplex. Het geld voor die investering zou afkomstig zijn uit de opbrengsten van de zogenoemde Pieterspenning: een jaarlijkse vrijwillige bijdrage die rooms-katholieke gelovigen doen en die bestemd is voor het doen van ‘goede werken’. Ten tijde van die investering werkte Becciu bij het staatssecretariaat.

Het Italiaanse weekblad L’Espresso berichtte dat toen de opbrengsten van de investering tegenvielen, er in 2018 130 miljoen euro werd geleend van de Vaticaanse bank om dan maar het complete Londense pand te kopen. In oktober 2019 deed de Vaticaanse politie een inval bij het staatssecretariaat en nam allerlei documenten in beslag die met de Londense investering te maken zouden hebben. Vijf Vaticaanse functionarissen werden aangehouden op verdenking van financiële malversaties rond de aan- en verkoop van vastgoed. Vanwege de kwestie ontsloeg paus Franciscus kort daarop zijn veiligheidschef. Het justitiële onderzoek naar de zaak loopt nog steeds.

Becciu zelf zei afgelopen voorjaar dat er met de Londense investering niets mis was. “Ik wil benadrukken dat we de Pieterspenning niet hebben gebruikt voor deze investering”, zei hij tegen de National Catholic Reporter. “Er deed zich met deze investering een mooie kans voor, waar inmiddels velen jaloers op zijn. Inmiddels is de waarde verdriedubbeld.”

Toen de berichten over de mogelijke malversaties naar buiten kwamen, was Becciu inmiddels vertrokken: in juni 2018 werd hij door paus Franciscus benoemd tot hoofd van de Congregatie voor de Heilig- en Zaligsprekingsprocessen. Een dag voor die benoeming werd bekend dat Franciscus bovendien had besloten dat Becciu kardinaal zou worden. De kardinaalstitel is, na die van paus, de hoogste titel in de kerkelijke hiërarchie. De belangrijkste taak van de kardinalen: tijdens het conclaaf beslissen wie uit hun midden de volgende paus wordt.