Petitie behoud museum massaal ondertekend



■ KRO ■ De petitie Houd de Heer op Solder om het Museum Ons' Lieve Heer op Solder in Amsterdam open te houden is 10 dagen na de start al bijna 10.000 keer getekend.

De petitie is een initiatief van een buurtbewoner Lennard Roubos. Hij is de petitie gestart, nadat het Amsterdamse Fonds voor de Kunst (AFK) begin augustus bekend maakte dat het museum geen subsidie meer krijgt. Het museum had voor de komende vier jaar een subsidieverzoek ingediend van 695.000 euro. De aanvraag is positief beoordeeld, maar het kunstfonds heeft te maken met een tekort aan middelen en daardoor is de aanvraag niet gehonoreerd.

Directeur Birgit Büchner gaf in een reactie aan 'verbijsterd te zijn' over dit besluit. "Het Museum Ons' Lieve Heer op Solder behoort tot het cultureel en religieus erfgoed van Amsterdam. En niet alleen dat, het museum heeft een actuele betekenis. Want hoe vrij ben je als je je geloof en identiteit moet verbergen? In de educatieprogramma’s ligt de nadruk op tolerantie, vrijheid en diversiteit."

Naast de petitie is er ook een crowdfundingsactie gestart om het museum financieel te steunen. De actie van Rando Quaaden heeft inmiddels ruim 13.000 euro op de teller staan. Doneren kan nog tot eind augustus.