Kamala Harris krijgt niet alleen kritiek van Donald Trump



■ KerkNet ■ De keuze van de democratische presidentskandidaat Joe Biden voor Kamala Harris, die én vrouw én kleurlinge is, kent grote bijval bij de Afro-Amerikaanse en Spaanssprekende kiezers in de VS. De breed gerespecteerd senatrice, dochter van een in India geboren moeder en een in Jamaïca geboren vader, geeft meteen ook eindelijk wat kleur aan de campagne van de Democraten om het presidentschap binnen te halen. Maar er is niet overal hoerageroep. Haar medisch-ethische standpunten zijn op zijn minst omstreden en zij krijgt kritiek omwille van haar radicaal pro-abortustandpunt en haar openlijk antikatholicisme. Charles Camosy, prof aan de Fordham Universiteit, bestempelt haar aanstelling als nefast voor al diegenen die het ongeboren leven willen beschermen. Harris verkondigde eerder ook al dat ze rechters met een religieuze overtuiging ongeschikt acht voor die baan.

Michael Sean Winters van National Catholic Reporter is blij dat er eindelijk een zwarte vrouw een kans krijgt. Maar dat de keuze daarbij op Harris viel noemt hij een tegenslag. Winters herinnert eraan hoe zij in 2018 een lid van de Knight of Colombus, de belangrijkste katholieke liefdadigheidorganisatie in de VS, met een spervuur aan vragen de toegang probeerde beletten tot een ambt bij Justitie. Hij verwijt haar onwetendheid en zelfs regelrechte onverdraagzaamheid tegenover katholieken. Ook Brian Burch, voorzitter van CatholicVote, vermoedt dat er van haar geen inspanningen voor de bescherming van de godsdienstvrijheid hoeven verwacht te worden.

De dominicaan Aniedi Okure, die in Nigeria geboren is en uitvoerend directeur van het Africa Faith and Justice Network, is echter opgewonden over de keuze voor Harris. Hij beklemtoont dat zij de eerste zwarte vicepresidentskandidaat is van een grote politieke partij. Na de Black Lives Matter-beweging die na de dood van George Floyd op gang kwam, is dit een tweede, belangrijke stap in de goede richting. Ook Donna Toliver Grimes, referent diversiteit binne de Amerikaanse Bisschoppenconferentie (USCCB), reageert gematigd positief. Zij hoopt dat de tandem Biden-Harris de inspanningen voor een betaalbare gezondheidszorg voor alle Amerikanen zal voortzetten.