Aartsbidom Keulen staat voor radicale herstructurering



■ KRO ■ Het Aartsbisdom Keulen, het grootste rooms-katholieke diocees in Duitsland wat betreft het aantal gelovigen, staat voor een radicale structurele hervorming, met name op het gebied van parochiefusies. Het huidige aantal parochies van ongeveer 500 moet in de komende tien jaar worden gereduceerd tor 50 à 60.

De diocesane pastorale raad van Keulen heeft de plannen de afgelopen dagen besproken met de aartsbisschop, kardinaal Rainer Maria Woelki. Belangrijk speerpunt van de hervorming wordt de positie van de lekengelovigen. Die moeten als het aan het aartsdiocesaan bestuur ligt, meer verantwoordelijkheid nemen. Aan het hoofd van een parochie moet evenwel - conform een recentelijk uitgevaardigde Vaticaanse instructie - een tot priester gewijde parochus (pastoor) blijven staan.

Het voornaamste aartsbisdom van het Rijnland wil in de toekomst onderscheid maken tussen “gemeenschap” en “parochie”. Een gemeenschap is elke groep mensen die bijeenkomen om het katholieke geloof gezamenlijk te praktiseren. Toekomstige parochies bestaan dus uit diverse gemeenschappen. De parochie wordt in die zin een koepelorganisatie. Zondagmissen zijn volgens de plannen gegarandeerd binnen een parochie, maar niet binnen elke locale gemeenschap. Dat kan betekenen dat een aantal kerkgebouwen aan de eredienst zal worden onttrokken.

In het aartsdiocees Keulen wonen ongeveer 1,9 miljoen katholieken. Naar eigen schattingen zal dit aantal tegen 2060 bijna gehalveerd zijn tot ruim 1 miljoen. Als het aartsbisdom, dat voornamelijk in Noordrijn-Westfalen en deels in Rijnland-Palts ligt, niet op tijd tegenmaatregelen neemt, wordt een financieel tekort van ongeveer 100 miljoen euro in 2030 verwacht. Dat komt onder andere omdat de inkomsten uit de door de staat geïnde kerkbelasting waarschijnlijk zullen dalen.

Met een vermogen van ongeveer 3,8 miljard euro en een jaarlijks budget van 916 miljoen euro is Keulen een van de financieel sterkste bisdommen van Duitsland.