België: Te Deum op nationale feestdag in teken coronacrisis



■ KN ■ Bij het begin van het traditionele Te Deum voor de Belgische nationale feestdag, 21 juli, zullen de klokken drie minuten luiden en wordt er drie minuten lang stilte in acht genomen ter ere van de slachtoffers van de Covid 19-pandemie.

Op 21 juli 1831, enkele maanden na de Belgische Revolutie, legde Leopold I in Brussel als eerste Koning der Belgen de eed af. Morgen viert België daarom weer zijn nationale feestdag.

Geen militair défilé dit jaar, wegens de coronamaatregelen. Toch is er een plechtigheid op het Paleizenplein, waar niet alleen stilgestaan wordt bij de vijfenzeventigste verjaardag van de Tweede Wereldoorlog, maar ook hulde gebracht zal worden aan de “helden van de Covid 19-crisis”. Koning Filip zou daarbij dit jaar ook op het plein een korte toespraak houden.

’s Namiddags trekt de koninklijke familie trouwens op bezoek naar twee woonzorgcentra, Woonzorgcentrum Cecilia in het Belgisch-Limburgse Alken en La Maison de Mariemont in Morlanwelz.

’s Morgens wordt in de Brusselse Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal en elders te lande het traditionele Te Deum gebeden en gezongen.

Op verzoek van het paleis staat ook dat dit jaar in teken van de coronapandemie. Om 10 uur stipt – bij aanvang van de viering – worden drie minuten stilte gerespecteerd en worden de klokken drie minuten lang geluid.

Over het gebruik om op de nationale feestdag een Te Deum te zingen “voor de leiders van het land” is al vaak het nodige te doen geweest. Antireligieuze politici vinden dat de koning zijn onpartijdigheid te grabbel gooit door telkenjare een katholieke plechtigheid bij te wonen. Doorgaans wonen prinses Astrid en prins Laurent elders in het land ook een Te Deum bij.