Bedevaartorganisaties annuleren pelgrimages tot eind van het jaar



■ KN ■ Bedevaartorganisaties VNB en Huis voor de Pelgrim hebben besloten om ook de rest van het jaar geen reizen naar Lourdes en andere bedevaartsoorden te organiseren.

Haske Megens van VNB en Olivier Dols van Huis voor de Pelgrim zijn eensgezind: de gezondheidsrisico’s en andere onzekerheden zijn momenteel te groot. De Federatie van Bedevaartorganisaties in de Benelux legt weliswaar geen regels of protocollen op, maar ook voorzitter Jos Daems benadrukt dat er op de gezondheid gelet moet worden. “We vragen onze mensen wel: als u gaat, houd u dan aan de coronaregels.”

Megens zegt: “De vraag is: moet je de geplande reizen aanhouden met grote risico’s, of moet je voor iedereen zekerheid creëren? We durven het voor 2020 niet aan in deze omstandigheden. We kunnen en willen die risico’s niet dragen.”

Het was een “nogal ingrijpende beslissing”, zegt Dols. “We zouden groepsreizen organiseren naar onder meer Wenen, Rome en Assisi. Het aantal besmettingen neemt nu af, maar niemand kan voorspellen hoe het over twee maanden is. Het financiële risico, maar vooral het gezondheidsrisico is te groot, voor ons en voor de pelgrims. In alle onzekerheid willen mensen weten waar ze aan toe zijn.”

De organisaties geven aan dat groepsreizen complex zijn, en daardoor spelen de coronamaatregelen een grotere rol. Alleen al het reizen is ingewikkeld.

“Individueel naar die plekken gaan is gemakkelijker dan in groepsverband”, legt Dols uit.

Zo is Tui de enige maatschappij die op Lourdes vliegt en die maatschappij annuleerde voor dit jaar alle vluchten naar het bedevaartsoord. En in een touringcar mogen momenteel maar maximaal dertien passagiers zitten, waardoor het vervoer ineens veel duurder is.

En áls hotels ter plaatse al open gaan, is het de vraag wat de maatregelen zullen zijn. “Als je met veertig naar Lourdes mag”, werpt Megens op, “maar je mag niet in het hotel samen eten of je mag niet aangaan: hoe aantrekkelijk is die reis dan?”

Daems wijst op de noodzaak van een goede bezetting, anders gaan hotels überhaupt niet open.

Megens benadrukt dat vertrouwen essentieel is. “Er is veel onzekerheid onder parochies, contactpersonen, pelgrims. Voor de pelgrims is die onzekerheid ook niet prettig. Sommigen voelen de drang om te gaan ondanks de situatie. Maar in een andere situatie trok een groep pelgrims zichzelf terug, waardoor wij met drie lege chartervluchten kwamen te zitten.”

Los van de logistieke nachtmerrie zijn op de locaties zelf de activiteiten minimaal, vertelt Dols.

“Lourdes is beperkt open, de hotels ook. Er is geen processie, geen internationale hoogmis en er wordt maar een beperkt aantal pelgrims toegelaten. Het gaat allemaal mondjesmaat, er worden voorzichtig wat dingen uitgeprobeerd.”

Daems: “Je kan onderzoeken of pelgrims op het heiligdom zelf mogen verblijven. Maar dat zijn kloosters. Zijn mensen daartoe bereid?”

Dols houdt nog wel een slag om de arm voor 2020. “We houden het goed in de gaten. Een grote groep pelgrims wil graag naar Lourdes. Als straks alles veilig is – maar die kans achten we klein – gaan we overwegen of we toch iets kunnen organiseren.”

Dols en Megens benadrukken dat ze kunnen bogen op een enthousiaste groep vrijwilligers en medewerkers en dat ze de pelgrimages zo snel als mogelijk weer willen opstarten.