Onlinecursus gregoriaans



■ KerkNet ■ De Nederlandse cabaretier en gregoriaansfan Herman Finkers en het vijfkoppige vocale ensemble Wishful Singing lanceren een onlinecursus gregoriaans. In zeven lessen kunnen deelnemers de basisbeginselen van het zingen van het gregoriaans leren en de meditatieve uitwerking van de muziek ervaren. De initiatiefnemers hebben eerder al samengewerkt in projecten als de Missa in Mysterium, een hoogmis die volledig in het gregoriaans wordt gezongen, slechts af en toe onderbroken door een gesproken vertaling.

De cursus begint op 9 mei met een startbijeenkomst. Daarna volgen vijf onlinelessen waarin de deelnemers kennis maken met de Latijnse, eenstemmige gezangen en het gregoriaanse notenschrift. Aan de hand van eenvoudige oefeningen studeren de cursisten samen met de zangeressen van Wishful Singing een aantal gregoriaanse gezangen in.

De onlinelessen zijn op elk gewenst moment te bekijken. In een afsluitende live webinar op 17 mei worden de ingestudeerde liederen door alle cursisten gezamenlijk gezongen.