Hulpbisschop Mutsaerts trekt zich op eigen verzoek terug



■ BD ■ Wat al lange tijd in de lucht hing, is nu een feit. De Bossche bisschop Gerard de Korte en zijn hulpbisschop Rob Mutsaerts nemen afstand van elkaar.

‘Bekend mag zijn dat wij verschillen in onze kijk op de ontwikkelingen binnen de Kerk en dat wij de voorkeur geven aan andere accenten als het gaat om het bestuur van het bisdom', staat in de gezamenlijk ondertekende verklaring.

Daarin staat verder te lezen dat de 61-jarige Mutsaerts zelf heeft gevraagd om een deel van zijn bestuurlijke functies binnen het bisdom neer te mogen leggen. ‘Ik heb dat ervaren als een indringende vraag waarop ik niet gemakkelijk ja heb gezegd', luidt de toelichting van De Korte (64).

Beiden geven aan buiten de brief niet verder in te willen op de ‘aanleiding en inhoud van onze gesprekken’.

Mutsaerts, die bekend staat als een behoudende priester, wordt nu bisschoppelijk vicaris voor zaken van beheer. Hij is echter geen lid meer van de staf van het bisdom en neemt ook niet langer zitting in de priesterraad.

De uit Tilburg afkomstige Mutsaerts was al hulpbisschop onder monseigneur Hurkmans. Toen die aftrad, tipten velen hem als de nieuwe Bossche bisschop. De paus benoemde echter Gerard de Korte, die in Groningen een reputatie als ruimdenkende bisschop had verworven.

De Korte presenteerde zich echter bij zijn komst in 2016 nadrukkelijk als 'bruggenbouwer’ tussen beide vleugels in de kerk.

De Bossche bisschop en zijn adjunct verschilden ook in hun waardering van de koers van paus Franciscus. In 2018 meldde Mutsaerts zich af voor een bisschoppensynode in Rome. Hij vond dat de paus eerst opheldering moest geven over schandalen rond seksueel misbruik.

De Korte sprak in die dagen van een 'kerkopstand van binnenuit'. Hij verklaarde achter de paus te blijven staan.

Rob Mutsaerts is ook nog actief als waarnemend deken van Druten-Wijchen en als waarnemend pastoor van de Stefanusparochie in Nijmegen.

Het Bossche bisdom strekt zich uit tot in Gelderland en is daarmee het grootste binnen de Nederlandse kerkprovincie.