Trappist Van Hecke tot bisschop gewijd



■ KRO ■ In een afgeladen volle Sint-Baafskathedraal van Gent is zondagmiddag de trappist Lode Van Hecke tot bisschop gewijd tijdens een pontificale eucharistieviering, tijdens welke hij ook de zetel van Gent in bezit nam. De plechtigheid werd bijgewoond door koningin Paola, minister Pieter De Crem van Binnenlandse Zaken en burgemeester Mathias De Clercq van Gent.

Hoofdconsecrator was kardinaal Jozef De Kesel, aartsbisschop van Mechelen-Brussel. De twee eerste co-consecratoren waren emeritus bisschop Lucas Van Looy van Gent en bisschop Pierre Warin van Namen.

Van Hecke werd op 27 november 2019 door paus Franciscus tot bisschop van Gent benoemd. Hij was toen abt van de Abdij Notre Dame d’Orval in de Belgische provincie Luxemburg. In 1983 legde hij zijn eeuwige geloften af als monnik van de Orde der Cisterciënzers van de Strikte Observantie (Trappisten). In 1995 werd hij priester gewijd.

Op 16 maart aanstaande viert de nieuwe bisschop zijn 70ste verjaardag. Over vijf jaar is hij volgens het canoniek recht verplicht de paus zijn ontslag aan te bieden.