Katholiek Nieuwsblad op de rand van faillissement



■ Trouw ■ Als er niet snel nieuwe abonnees worden gevonden, gaat het Katholiek Nieuwsblad ten onder. In een paginagrote advertentie in het blad waarschuwt hoofdredacteur Anton de Wit dat de situatie ‘dusdanig prangend is geworden, dat ons voortbestaan uiterst onzeker is geworden’.

Het Katholiek Nieuwsblad heeft ongeveer vijfduizend abonnees. Om te kunnen overleven, moeten dat er zevenduizend worden, zegt De Wit tegen het Nederlands Dagblad. Hij wijt het teruglopende aantal abonnees aan de vergrijzing van de rooms-katholieke kerk, waardoor het steeds moeilijker wordt een jong lezerspubliek te bereiken. Om de kosten te drukken, werd vorig jaar al vijf medewerkers ontslag aangezegd: uiteindelijk vertrokken er drie.

Het blad start nu met een grote inzamelingsactie. Het geld wordt gebruikt om nieuwe abonnees te werven. De Wit: “Het zwaard van Damocles hangt boven ons hoofd. Als we begin 2020 niet kunnen beginnen met het aantrekken van nieuwe abonnees, heeft het geen zin meer.”

Het Katholiek Nieuwsblad verscheen voor het eerst in 1983 en had jarenlang een oplage van rond de 10.000 exemplaren. Tot bekende oud-medewerkers van het blad behoren priester Antoine Bodar en tv-presentator Andries Knevel.