Paus verzet zich tegen kerststalverbod in openbare ruimte



■ KerkNet ■ Het verbieden van kerststallen op openbare plaatsen is een dwaasheid. Dat heeft paus Franciscus afgelopen zondag gezegd tijdens zijn bezoek aan een parochie in Rome. De paus stelde ook in Italië een groeiende weerstand vast tegen de aanwezigheid van religieuze symbolen in het openbare leven. Hij noemde Frankrijk niet uitdrukkelijk, maar aan de hand van een anekdote verduidelijkte hij dat het verbieden van kerststallen en de dubbelzinnigheid die daardoor ontstaat, juist het falen van het secularisme illustreert.

Het voorbije decennium gaf de discussie over de aanwezigheid van kerststallen in Franse stadshuizen en andere openbare overheidsgebouwen telkens opnieuw de aanzet tot tientallen rechtszaken. Verscheidene Franse rechters oordeelden dat een kerststal toch geoorloofd is als ze een cultureel, artistiek of feestelijk karakter heeft en de uitdrukking is van oude lokale gebruiken.

Paus Franciscus kondigde in primeur aan dat dit jaar een dag of een week zal worden georganiseerd die gewijd is aan de kerststal. Het initiatief zal gedragen worden door de Pauselijke Raad voor de Bevordering van de Nieuwe Evangelisatie. Deze actie steunt de plaatsing van de kerststal, zowel thuis als op openbare plaatsen en pleinen.