Bavokathedraal floraal middelpunt



■ KRO ■ Vandaag is het jaarlijkse bloemenevenement van Haarlem & omstreken weer van start gegaan. Centrale plek daarvan is de rooms-katholieke kathedraal van Haarlem. Onder het motto ‘De Nieuwe Bavo Bloeit’ staat de bisschopskerk tot en met 13 april vol met bloemen. Overdag is die florale pracht door het publiek te bewonderen.

De bloemversieringen in de Sint-Bavokathedraal zijn ontworpen en uitgevoerd door studenten en leerlingen binnen het groene onderwijs. Zij hebben er een tot bezinning uitnodigende tentoonstelling van gemaakt. Er wordt ook aangesloten bij het bloemencorso dat door de regio trekt.

De bisschop-coadjutor van het bisdom Haarlem-Amsterdam, mgr. Jan Hendriks, besteedt op zijn website Arsacal.nl aandacht aan ‘De Nieuwe Bavo Bloeit’. Hij wijst er wel op dat bloemenpracht in een godshuis tijdens de sobere Veertigdagentijd eigenlijk weinig voor de hand ligt. “Liturgisch valt het nu iets minder gelukkig, maar met de versiering is wel rekening gehouden met de liturgische tijd. Zo is het middenschip vooral versierd met het groen dat bij Palm­zondag [dit jaar op 14 april, red.] past.”

“Er is ook een nieuwe bloemenspeurtocht be­schik­baar die de bloemen laat ontdekken die het hele jaar in de kerk te bewonderen zijn: in de kathedraal zijn veel bloemen in steen verwerkt”, aldus bisschop Hendriks.