Katholieke opvattingen weldra strafbaar?



■ KerkNet ■ Schotse katholieken die de traditionele kerkelijke opvatting over abortus en het homohuwelijk uitdrukken, dreigen straks strafbaar te zijn.

Er is een reëel gevaar dat het uiten van katholieke opvattingen over seksualiteit weldra strafbaar is, omdat zoiets beschouwd kan worden als een poging om haat aan te wakkeren, waarschuwt Anthony Horan, directeur van het Catholic Parliamentary Office van de Schotse bisschoppenconferentie. Op basis van de plannen voor een aanscherping van de wetten over haatmisdrijven en de voorstellen in het rapport van Lord Bracadale voor een uitbreiding van haatmisdrijven naar leeftijd en geslacht dreigen katholieken de facto uitgesloten te worden van maatschappelijke debatten over gevoelige ethische kwesties. Er moet ruimte zijn voor een degelijk debat en gedachtewisseling. Anders worden we een intolerante, oneerlijke samenleving, stelt Anthony Horan.

Wij moeten hierover waken en ervoor zorgen dat de vrijheid van meningsuiting, gedachte, geweten en religie beschermd blijft, waarschuwt Horan. Een woordvoerder van de Schotse regering zei vorige week nog dat de bestaande wetgeving over haatmisdrijven aan herziening toe is. Horan noemt die plannen betreurenswaardig omdat de katholieke Kerk in Schotland zelf almaar vaker slachtoffer is van haatmisdrijven.

Het Barnabasfonds waarschuwde eerder al ervoor dat de ethische overgevoeligheid in de samenleving, waarbij mensen al snel als homofoob of onverdraagzaam bestempeld worden, religieuze vooroordelen dreigt te versterken. Een Schotse minister bood recent na verschillende klachten over de Bigots-campagne verontschuldigen aan, omdat de Schotse overheidscampagne van vorig jaar tegen onverdraagzaamheid de stigmatisering van geloofsgroepen in de hand heeft gewerkt.