Duitse kardinaal verbijsterd over veroordeling Pell



■ KRO ■ Hoe is het mogelijk dat iemand zonder enig overtuigend bewijs veroordeeld wordt wegens iets dat ook niet aantoonbaar heeft plaatsgevonden. Deze vraag stelde de Duitse kardinaal Gerhard Ludwig Müller in een reactie op de veroordeling van zijn Australische collega George Pell. Die kreeg in Melbourne zes jaar cel wegens seksueel misbruik van twee kinderen.

Müller (zie foto hieronder), die in de zomer van 2017 door paus Franciscus aan de kant werd geschoven als prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer, zei bang te zijn dat “de waarheid in dit proces niet voorop heeft gestaan, maar partijdigheid en een bepaalde ideologie”. Pell zou tot zondebok gemaakt zijn, aldus de Duitse kardinaal tegenover het Duitse persagentschap DPA.

Australische media reageerden in december verbaasd toen Pell in een tweede poging van het proces (‘retrial’) toch nog schuldig werd bevonden door de jury.

De liberale krant The Age stelde verbijsterd vast dat Pell schuldig is bevonden op basis van de bewering van één man, met niet onderbouwd ‘bewijs’ van een getuige en zonder enig ander bewijs of aanwijzingen dat Pell vaker misbruik heeft gepleegd.

Op 5 juni wordt het hoger beroep van kardinaal Pell in behandeling genomen.