Bergoglio zes jaar paus



■ KRO ■ Het is vandaag precies zes jaar geleden dat de Argentijnse kardinaal Jorge Bergoglio tot bisschop van Rome werd gekozen. Nooit eerder werd een Zuid-Amerikaan paus. Het was ook de allereerste keer dat een jezuïet werd uitgeroepen tot summus pontifex. En het was een primeur dat een opvolger van Sint-Petrus zich Franciscus liet noemen.

Paus Franciscus is momenteel niet in Vaticaanstad. Samen met tientallen van zijn medewerkers bevindt hij zich sinds 10 maart in bezinningscentrum Casa del Divin Maestro in Ariccia, zo’n 28 km ten zuidoosten van Rome. Daar doen zij in het kader van de Veertigdagentijd geestelijke oefeningen, geleid door de Italiaanse benedictijn Bernardo Gianni, abt van de abdij San Miniato al Monte in Florence. De retraite duurt nog tot 15 maart.

Hoewel de paus zich voor bezinning heeft teruggetrokken, zal hij ongetwijfeld op de hoogte zijn gebracht van het nieuws uit Australië. Daar is vanochtend kardinaal George Pell veroordeeld tot zes jaar detentie wegens seksueel misbruik van twee jongens in de periode dat hij nog aartsbisschop van Melbourne was. Paus Franciscus maakte Pell kort na zijn aantreden in 2013 lid van de door hem ingestelde Raad van Kardinalen. De Australiër was toen nog aartsbisschop van Sydney. In februari 2014 haalde Franciscus hem naar Rome, omdat hij hem had benoemd tot prefect van een nieuw departement, het Secretariaat voor de Economie, dat onder meer toezicht houdt op alle financiële transacties van Vaticaanstad en de Heilige Stoel.

Vier jaar geleden gaf Franciscus al aan dat zijn pontificaat van korte duur zou zijn. In een interview met de Mexicaanse zender Televisia zei de paus toen dat hij zou opstappen zodra hij de tijd daarvoor rijp acht. Nog steeds is Franciscus bezig met de hervorming van de Romeinse Curie. Als dat werk klaar is, dan zou hij weleens kunnen gaan aftreden, aldus speculaties.

De afgelopen zes jaar bezocht hij achtereenvolgens Brazilië, Israël, Jordanië, Palestina, Zuid-Korea, Albanië, Frankrijk, Turkije, Sri Lanka, Filipijnen, Bosnië en Herzegovina, Bolivia, Ecuador, Paraguay, Cuba, VS, Kenia, Oeganda, Centraal-Afrikaanse Republiek, Cuba, Mexico, Griekenland, Armenië, Polen, Georgië, Azerbeidzjan, Zweden, Egypte, Portugal, Colombia, Myanmar, Bangladesh, Chili, Peru, Zwitserland, Ierland, Estland, Letland, Litouwen, Panama, Verenigde Arabische Emiraten. En nog steeds heeft hij zijn geboorteland Argentinië niet bezocht.