VS-bisschoppen zijn verdeeld over vrouwelijke diaken



■ KerkNet ■ Volgens een recente studie van het Centrum voor Apostolaat van de Universiteit van Georgetown (Washington) vindt 27 procent van de katholieke bisschoppen in de VS dat het Vaticaan groen licht kan geven voor de wijding van vrouwelijke diakens. De enquête werd georganiseerd naar aanleiding van het einde van de activiteiten van de commissie, die in opdracht van paus Franciscus een onderzoek instelde naar vrouwelijke diakens in de vroege Kerk. Volgens die studie bestond de praktijk, maar was hij zeker niet ruim verspreid.

Volgens het jezuïetentijdschrift America zou de paus er goed aan doen om de wijding van vrouwelijke diakens te overwegen. Daarbij wordt verwezen naar de herinvoering van het permanent diaconaat na het Tweede Vaticaans Concilie. De paus kan dan beslissen dat de bisschoppenconferentie van elk land zelf kan oordelen of zij de invoering van het vrouwelijke diaconaat toestaat.

Volgens het Centrum voor het Apostolaat is een meerderheid van de Amerikaanse bisschoppen tegen de invoering van vrouwelijke diakens gekant, vooral ook omdat dit als aanzet kan aangegrepen worden voor de wijding van vrouwelijke priesters. 41 procent van de bisschoppen acht vrouwelijke diakens theoretisch mogelijk. Maar slechts 27 procent gelooft dat het Vaticaan daadwerkelijk groen licht zal geven voor de wijding van vrouwelijke diakens.