Petitie voor behoud Utrechtse Sint Catharinakathedraal



■ RD ■ Een groepje parochianen is onlangs op internet een petitie gestart voor het behoud van de rooms-katholieke Sint Catharinakathedraal in Utrecht. Het parochiebestuur wil de kathedraal –bisschopskerk van het aartsbisdom Utrecht– op termijn afstoten.

„De financiële positie van de drie parochies, Ludgerus, Martinus en Salvator, toont een jaarlijks begrotingstekort van meer dan 4 ton”, schrijft het bestuur op de site dekathedraal.com. „De gebouwen en de loonkosten zijn daarin de grootste kostenposten. Dat dwingt ons om plannen te formuleren die op termijn leiden tot een gezonde exploitatie. (...) Alle aspecten samen maken dat de Catharinakerk substantieel meer kost dan de Augustinuskerk. Dat heeft ertoe geleid dat het bestuur in principe heeft besloten op termijn de Catharinakerk aan de bisschop voor te dragen om aan de eredienst te onttrekken.” Er worden verkennende gesprekken gevoerd met Museum Catharijneconvent als mogelijk nieuwe eigenaar. „De kathedraal is immers onderdeel van hetzelfde middeleeuwse kloostercomplex als het museum.”

De initiatiefnemers van de petitie voor het behoud van de kathedraal vinden „het Utrechtse katholiscisme nog niet rijp voor het museum!” Hun petitie is tot nu toe ruim 1150 keer ondertekend.