Rapport commissie over vrouwelijke diakens bij paus



■ KRO ■ De theologencommissie die in de zomer van 2016 door paus Franciscus werd belast met het onderzoek naar vrouwelijke diakens in de oudheid, heeft in juni al haar werk afgesloten. Dat zegt commissielid Karl-Heinz Menke tegenover katholisch.de.

Prof. Menke, emeritus hoogleraar dogmatiek aan de Universität Bonn, zegt verder dat commissievoorzitter kardinaal Luis Ladaria Ferrer het document persoonlijk aan de paus heeft aangeboden. Over de conclusies van het onderzoek is niets gezegd.

Eerder zei een ander commissielid tegen het Spaanse magazine Vida Nueva dat de commissie niet heeft hoeven te oordelen of de sacramentele wijding van vrouwen wenselijk is of niet. Gevraagd was te onderzoeken wat in de oudheid de betekenis van diaconessen was.

Volgens het lid, dat anoniem wilde blijven, zijn er weinig historische getuigenissen over het diaconaat van vrouwen aangetroffen. Diaconessen waren er vooral in de oosterse kerken; vanaf de zevende eeuw “verloren zij hun sporen”.

De door de paus aangestelde voorzitter van de theologencommissie is de Spaanse jezuïet Luis Ladaria Ferrer. In augustus 2016 was hij nog secretaris van de Congregatie voor de Geloofsleer onder prefect kardinaal Gerhard Müller. Toen die op 1 juli door de paus aan de kant werd geschoven, werd Ladaria prefect. Op 30 september 2018 verhief Franciscus zijn ordegenoot tot kardinaal.