Pell en Monsengwo Pasinya weg uit Kardinalenraad



■ KRO ■ De Raad van Kardinalen bestaat niet langer uit negen maar uit zes leden. Dat is vandaag door de persdienst van de Heilige Stoel bekendgemaakt na afloop van de 27ste sessie van de Raad van Kardinalen sinds zijn oprichting in 2013.

Eerder werd bekend dat de Chileense kardinaal Francisco Javier Errázuriz Ossa uit de Raad was vertrokken. Naar nu blijkt heeft paus Franciscus eind oktober ook al afscheid genomen van twee andere leden: de Australiër George Pell en de Congolees Laurent Monsengwo Pasinya.

De Raad van Kardinalen werd door paus Franciscus ingesteld om hem te helpen met de reorganisatie van de Romeinse Curie. Elk lid vertegenwoordigt een werelddeel.

De afgelopen dagen waren slechts vijf leden van de Raad in Vaticaanstad samen met de paus in vergadering bijeen: coördinator Óscar Rodríguez Maradiaga uit Honduras; Reinhard Marx uit Duitsland; Seán Patrick O’Malley uit de VS; Oswald Gracias uit India; Giuseppe Bertello, de president van het gouvernement van Vaticaanstad. Staatssecretaris Pietro Parolin, die pas sinds juli 2014 bij de Raad zit, moest verstek laten gaan; hij moest de Heilige Stoel vertegenwoordigen in Marrakech bij de VN-conferentie over migratie.

Volgens het communiqué heeft paus Franciscus de drie kardinalen bedankt voor hun diensten mede vanwege hun leeftijd. Pell is 77, Monsengwo Pasinya is 79 en Errázuriz Ossa 85. Voorlopig worden er geen nieuwe leden benoemd, aldus het Vaticaan.

Dat Pell niet meer in de Raad zit zou volgens speculaties te maken hebben met het feit dat hij in Australië terecht staat op verdenking van seksueel misbruik van minderjarigen. De Australische curiekardinaal is evenwel formeel nog steeds de prefect van het Secretariaat voor de Economie. Hij werd door de paus op verlof gestuurd om zich te verdedigen tegen de aanklachten.