De kerk verdwijnt in hoog tempo uit leven van Nederlanders



■ RTL Nieuws ■ Nederland ontkerkelijkt in een hoog tempo, dat schrijft het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). De teruggang van het christelijk geloof blijft ook doorzetten.

"Kerken boeten in aan gezag, bindingskracht en populariteit", zo staat in het rapport. Vooral katholieke kerken hebben te maken met een snel teruglopende populariteit. Jongeren binnen de protestantse kerken blijken juist gemotiveerder in het zoeken naar houvast in het geloof.

Hoewel de Nederlandse bevolking tussen 1970 en 2010 met 28 procent groeide, nam het aantal Nederlanders dat stond ingeschreven bij een kerkgenootschap met een derde af. In 2002 beschouwde 43 procent zich als lid van een religieuze gemeenschap, in 2016 was dat nog maar 31 procent.

De afstand tussen de christelijke kerken en een groot deel van de bevolking wordt ook groter: driekwart van de Nederlanders geeft aan dat de kerken weinig of niet aansluiten bij de eigen visie op de zin van het leven.

Tweederde zegt weinig of geen vertrouwen te hebben in de kerken of religieuze organisaties. In vergelijking met andere Europese landen zijn Nederlanders vaker voorstander van een strikte scheiding tussen kerk en staat.

In het rapport wordt verder opgemerkt dat de circa 1 miljoen christenmigranten een steeds belangrijkere geloofsgroep vormen. Hun migrantenkerken spelen een belangrijke rol bij de integratie, zoals bij taallessen en ondersteuning bij sollicitaties.

De migrantenkerken zijn een diverse verzameling van gelovigen uit onder meer de Noorse, Zweedse of Molukse kerk, van expats, van arbeidsmigranten uit Oost-Europa en van vluchtelingen uit Azië en Afrika.