Commissie Ecclesia Dei wordt ontbonden



■ KerkNet ■ Volgens Vaticaanwatchers heeft paus Franciscus een decreet over de ontbinding ondertekend, dat in januari officieel wordt gepubliceerd.

Het Vaticaan ontbindt de pauselijke commissie Ecclesia Dei, die belast is met de dialoog met de traditionalisten. De commissie werd destijds opgericht door paus Joannes Paulus II, voor de dialoog met de traditionalistische Sint-Pius X Priesterbroederschap. Zij ontstond nadat de conservatieve Franse aartsbisschop Marcel Lefebvre (1905-1991), een tegenstander het Tweede Vaticaanse Concilie, tegen het kerkelijk recht in vier mannen tot bisschop had gewijd, uit onvrede met de hervormingen van het cocilie en de in zijn ogen modernistische koers van de rooms-katholieke Kerk. Daardoor werden de Lefebvre en zijn vier bisschoppen geëxcommuniceerd en was het belangrijkste kerkelijke schisma van de moderne tijd een feit.

De ontbinding van Ecclesia Dei gebeurt naar verluidt om de dialoog met de Sint-Pius X Priesterbroederschap een nieuwe impuls te geven. De pauselijke commissie is een onderdeel van de Congregatie voor de Geloofsleer. Die zal de dialoog voortaan zelf in handen nemen. De congregatie is nu al verantwoordelijk voor de dialoog en het toezicht op traditionalistische bewegingen in de katholieke Kerk. In de zomer werd de Italiaan Davide Pagliarani verkozen tot opvolger van bisschop Bernard Felay als nieuwe generale overste van de Sint-Pius X Priesterbroederschap. Pagliarani staat bekend als een hardliner. Maar in november ontmoette hij toch het hoofd van Ecclesia Dei, aartsbisschop Guido Pozzio.