Vaticaan komt met documentaire over eucharistische mirakels



■ KRO ■ Het pauselijk Dicasterie voor Communication heeft een documentaire over eucharistische wonderen gemaakt om daarmee het wereldwijde bewustzijn van dit bovennatuurlijke fenomeen te vergroten. In de Italiaanstalige documentaire, getiteld Segni (‘Tekenen’), worden wetenschappers en getuigen geïnterviewd.

Segni is geïnspireerd op de eerbiedwaardig verklaarde Carlo Acutis, een jongen die op 15-jarige leeftijd aan leukemie overleed. Hij had zijn leven gewijd aan het verspreiden van de kennis over eucharistische mirakelen. Hij opende zelfs zijn eigen tentoonstelling om wonderen uit het verleden te laten zien die voor hem een aanwijzing zijn van Gods liefde voor de mens.

De documentaire richt zich op gebeurtenissen die plaatsvonden tussen 1999 en 2013 in Argentinië, Polen, Mexico en Italië. Er deden zich toen rond het allerheiligste sacrament onverklaarbare dingen voor. Gekozen is voor deze periode omdat de wetenschap toen al ver genoeg was gevorderd om betrokken te raken bij het definiëren van het fenomeen. De verschijnselen waren dat geconsacreerd bloed plotseling rood kleurde of dat de heilige hostie veranderde in menselijk vlees.

De makers van deze documentaire reisden naar de plaatsen waar sommige van deze wonderen zouden hebben plaatsgevonden. Daar spraken ze met degenen die ze ontdekten, degenen die ze bestudeerden en degenen die zich er tot op de dag van vandaag nog steeds mee bezighouden.

Regisseur Matteo Ceccarelli heeft onder meer willen laten zien dat priesters die met een eucharistisch mirakel werden geconfronteerd zich sterker van hun wijding bewust werden.

Wetenschappelijk onderzoek naar deze verschijnselen speelt een grote rol in de documentaire. Wetenschap wordt ingezet om te weerleggen dat een fenomeen als bovennatuurlijk kan worden aangemerkt. Dat was bijvoorbeeld het geval in een Poolse kerk, waar rode vlekken op een altaarkleed schimmel bleken te zijn. De wetenschap wordt ook gebruikt om aan te tonen dat een verschijnsel onverklaarbaar is, waardoor er voor gelovigen grond bestaat om het verschijnsel als een wonder te beschouwen.

Cardioloog Franco Serafini uit Bologna zegt bij de presentatie van de documentaire: “Geloof is niet vernederd door de wetenschap.” Volgens hem is er juist sprake van het tegendeel. “Wonderen kunnen nu tot ons spreken in een wetenschappelijke en technologische taal, begrepen door mensen van deze tijd.”

In de Nederlanden zouden zich in de Middeleeuwen diverse eucharistische wonderen hebben voorgedaan. De bekendste zijn het Mirakel van Amsterdam (1345), het Heilige Bloedwonder van Boxtel (kort voor 1380), het Mirakel van het Heilig Bloed in Boxmeer (rond 1400) en het Bloedmirakel van Alkmaar (1429).