Synodaal einddocument gepubliceerd



■ KRO ■ Het Vaticaan heeft zaterdagmiddag het einddocument van de Vijftiende Gewone Algemene Assemblee van de Bisschoppensynode gepubliceerd. De Italiaanstalige tekst bestaat uit 3 delen, 12 hoofdstukken, 167 paragrafen, 60 pagina’s en 25.430 woorden. Elke paragraaf kreeg de instemming van minstens een tweederdemeerderheid van de synodevaders.

Het thema van de synode die op 3 oktober begon en vandaag plechtig wordt afgesloten, luidde: ‘De jongeren, het geloof en de onderscheiding van de roeping’.

De synodevaders constateerden onder meer dat er onder de jongeren veel vragen zijn over het lichaam, affectiviteit en seksualiteit. Die vereisen volgens het einddocument “een meer diepgaande antropologische, theologische en pastorale uitwerking”.

Een van die vragen betreft het verschil en de harmonie tussen “de mannelijke en vrouwelijke identiteit en de seksuele inclinaties”. “In dit verband bevestigt de synode opnieuw dat God van ieder mens houdt en de kerk ook, en vernieuwt haar engagement tegen alle discriminatie en geweld op seksuele basis. Bevestigd wordt ook de doorslaggevende antropologische relevantie van het verschil en de wederkerigheid tussen man en vrouw. De synode beschouwt het als reducerend om de identiteit van personen uitsluitend te definiëren aan de hand van hun ‘seksuele oriëntatie’,” aldus paragraaf 150.

“In veel christelijke gemeenschappen bestaan er al wegen van begeleiding in het geloof van homoseksuelen. De synode beveelt aan om dergelijke wegen aan te moedigen. Op deze wegen worden mensen geholpen om hun eigen geschiedenis te lezen; om zich vrij en verantwoordelijk te houden aan hun eigen dooproeping; om het verlangen te herkennen om bij te dragen aan het leven van de gemeenschap; om de beste manieren te onderscheiden om dit te bereiken. Op deze manier helpen we iedere jongere, niemand uitgezonderd, om de seksuele dimensie meer en meer te integreren in hun persoonlijkheid, door te groeien in de kwaliteit van relaties en door te lopen naar de gave van het zelf”, vervolgt par. 150, waarmee 178 synodevaders instemden en 65 niet.

Het document wordt afgesloten met een algemene oproep tot het leiden van een leven dat geheel in overeenstemming is met Gods wil: “We moeten heiligen zijn, zodat we jonge mensen kunnen uitnodigen om heiligen te worden."

“De jongeren hebben luidkeels gevraagd om een authentieke, lichtgevende, transparante, vreugdevolle Kerk: alleen een Kerk van de heiligen kan aan deze eisen voldoen! Velen van hen hebben haar verlaten omdat ze er geen heiligheid vonden, maar middelmatigheid, vermoeden, verdeeldheid en corruptie."

“Helaas is de wereld verontwaardigd over het misbruik door sommige mensen van de Kerk in plaats van verlevendigd door de heiligheid van haar leden: om deze reden moet de Kerk als geheel een doorslaggevende, directe en radicale verandering van perspectief volbrengen! Jongeren hebben heiligen nodig om andere heiligen te vormen en zo te laten zien dat heiligheid het mooiste gezicht van de Kerk is. Er is een taal die alle mannen en vrouwen van alle tijden, plaatsen en culturen kunnen begrijpen, want het is direct en lichtgevend: het is de taal van heiligheid”, aldus par. 166.