Hoogleraren in VS: wijziging leer over doodstraf is schandalig



In de Verenigde Staten neemt de weerstand tegen het door paus Franciscus gewijzigde standpunt over de doodstraf toe. In het magazine First Things hebben 45 hoogleraren, geestelijken en andere katholieken een open brief aan het Kardinalencollege gepubliceerd, waarin zij stevige kritiek uiten op de recente verandering van een artikel in de Catechismus van de Katholieke Kerk over de doodstraf.

De criticasters noemen de beslissing van de paus “scandaleus”, omdat die volgens hen in tegenspraak is met de Heilige Schrift.

“De principiĆ«le legitimiteit van de doodstraf is ook de consequente leer van het leergezag gedurende twee millennia. Het zou de geloofwaardigheid van het leergezag in het algemeen in twijfel trekken als de Schrift en de traditie op dit punt met elkaar in tegenspraak zouden zijn”, aldus de ondertekenaars van de open brief.

Zij roepen de kardinalen op “Zijne Heiligheid te laten weten dat het zijn plicht is een einde te maken aan dit schandaal, de paragrafen uit de catechismus te verwijderen en het Woord van God onvervalst te onderwijzen”.

Met zijn besluit om de doodstraf “ontoelaatbaar” te verklaren, gaat Franciscus volgens de ondertekenaars, regelrecht in tegen de Bijbel, waar het leergezag niet aan voorbij mag gaan. Ze verwijzen onder andere naar Genesis 9,6: “Wie het bloed van een mens vergiet, diens bloed wordt door mensen vergoten, want als zijn beeld heeft God de mens gemaakt.”

In de Verenigde Staten bestaat de doodstraf nog in 31 van de 50 staten. Ook wordt de capital punishment er nog opgelegd door de federale magistratuur en door de krijgsmacht.

KRO