Vaticaan plant richtlijnen over de verkoop van kerken



De Pauselijke Raad voor de Cultuur is gestart met de voorbereiding van richtlijnen voor de bisdommen wereldwijd over de verkoop en herbestemming van kerken. Dat moet helpen vermijden dat zij herbestemd worden als bijvoorbeeld gymzaal, garage, pub, discotheek of nog erger. Kardinaal Gianfranco Ravasi, de voorzitter van de raad, verwijst naar voormalige kerken die nu door skateboarders worden gebruikt.

De richtlijnen moeten ervoor zorgen dat de artistieke, cultuur-historische en heilige schatten van deze kerken en basilieken een goede bestemming krijgen. Kardinaal Ravasi

Kardinaal Ravasi stelt vast dat vele Europese, Noord-Amerikaanse en Australische bisdommen vandaag meer kerken hebben dan nodig of dan ze in stand kunnen houden, onder meer omwille van het dalende aantal kerkgangers en de toenemende kosten voor onderhoud. De richtlijnen moeten ervoor zorgen dat de gebouwen ook na een eventuele herbestemming zoveel mogelijk hun oorspronkelijke waarde behouden.

Van 29 tot 30 november vindt een internationale conferentie plaats over het beheer en de verkoop van kerken, in samenwerking met de Gregoriaanse Universiteit en de Italiaanse bisschoppenconferentie. Kardinaal Ravasi: Er is voor deze problematiek bijzonder grote belangstelling bij bisschoppen. Wij willen enkele richtlijnen aanreiken voor de herbestemming van kerkelijke eigendommen. De komende weken willen wij bisschoppen uit Europa, Noord-Amerika en Oceaniƫ samenbrengen om over een document overeenstemming te bereiken.

RKDocumenten