Nederlandse nonnen gaan in de wijn



Priorin Maria Magdalena van Bussel van de Norbertinessen gemeenschap Sint-Catharinadal in Oosterhout overhandigde vanmiddag de eerste flessen witte wijn en rosé aan de Brabantse commissaris van de koning Wim van de Donk.

„Het getuigt van stoutmoedigheid dit te durven”, sprak de commissaris in een toespraak. Hij was vol lof was over de chardonnay. Het is voor het eerst in Nederland dat een vrouwenklooster deze stap zet.

De Norbertinessen gemeenschap die al sinds 1271 in Nederland bestaat, is met het verbouwen van wijn begonnen omdat het restaureren van antieke boeken onvoldoende opbracht om het voortbestaan van het nu zestien zusters tellende klooster te garanderen. In mei 2015 werden daarom 35.500 wijnstokken geplant waarvan de oogst vandaag in de eerste flessen in de winkels ligt.

Het is voor het eerst in Nederland dat een vrouwenklooster deze stap zet. De verbouw gebeurt onder meer door mensen met een beperking en de wijn wordt gemaakt door de Zuid-Afrikaanse wijnmaker Andries Burger van Paul Cluver Wine Estate.

„We zijn dit aan zusters van eerdere generaties die iedere keer de fakkel hebben doorgegeven verplicht”, verklaarde priorin Maria Magdalena het wijnproject, waarvoor Catharinadal een lening van circa 3 miljoen euro van de provincie heeft gekregen.

Telegraaf