Moskou blijft kerken bouwen



In Moskou worden dit jaar 21 nieuwe orthodoxe kerken gebouwd. Dat heeft de curator van het in 2011 gestarte project ‘200 nieuwe kerken voor Moskou’, het Doema-lid Vladimir Resin onlangs bekendgemaakt.

De meeste van de nieuwe godshuizen komen te staat in de voorsteden aan de rand van de Russische metropool. Resin noemde onder meer de Kerk van de Nieuwe Martelaren in Strogino, de Kerk van de Twaalf Apostelen in Chovrino, de Andrej Roebljov-Kerk in Ramenki en de Sint-Sergiuskerk in Toesjina.

Sinds 2010 zijn er in het metropolitane gebied van de Russische hoofdstad al 62 nieuwe orthodoxe kerkgebouwen bijgekomen. Het doel is om in alle woongebieden ervoor te zorgen dat gelovigen de gelegenheid hebben op redelijke afstand te kerke te gaan.

De kosten van het omvangrijke programma worden door giften van gelovigen en door sponsorgelden van particuliere organisaties en bedrijven gefinancierd. De stichting die de gelden beheerd, wordt bestuurd door patriarch Kyrill en burgemeester Sergej Sobjanin.

Volgens het Patriarchaat van Moskou wordt de goddelijke liturgie thans in 507 kerken in de metropool gevierd. In het pastoraat zijn 1.711 geestelijken (26 bisschoppen, 1.289 priesters en 396 diakens) werkzaam.