Laserstralen beschermen Hollandse paasbloemen in Rome



De Hollandse bloemen bij de paasviering op het bordes van de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad zullen dit jaar worden beschermd met laserstralen en speciale vliegers. Komende zondag spreekt paus Franciscus vanaf het centrale balkon van de façade van de Sint-Pieter zijn paaswensen uit en geeft hij er de traditionele zegen over ‘de stad en de wereld’ (urbi et orbi’).

In totaal vertrekken vandaag drie vrachtwagens vol bloemen en boompjes vanaf de Keukenhof in Lisse naar Rome. Eerst wordt de lading gezegend door bisschop Hans van den Hende van Rotterdam. In Vaticaanstad zullen meer dan 25 arrangeurs en bloemisten twee dagen lang aan de slag gaan.

Vorig jaar werden de bloemstukken door meeuwen vernield. Verantwoordelijk floraal vormgever Paul Deckers uit Posterholt wil dat dit keer voorkomen. Hij gaat voor het dertigste jaar op rij mee naar het Vaticaan. Sinds drie jaar is hij ‘hoofdarrangeur’. Deckers deed een oproep voor een oplossing tegen de agressieve Romeinse meeuwen. Er kwamen meer dan 400 reacties binnen, waaronder die van het bedrijf dat de laserapparatuur en de vliegers levert.

De maatregelen zijn goedgekeurd door het gouvernement van Vaticaanstad. Toch kan het volgens Deckers op het laatste moment anders worden. Maar dan zijn er nog andere opties, zegt Deckers tegenover de NOS. “Je kunt ook daklozen vragen om met zilverpapier over het plein te rennen. Dan bied je ze een maaltijd aan. Dat is helemaal in de geest van deze paus.”

De orchideesoort cymbidium, in groene en gele kleuren, is dit jaar de blikvanger. De arrangeurs hebben de beschikking over duizenden rozen, delphiniums (ridderspoor), lelies, meer dan 40.000 bolbloemen, cymbidium en zelfs metershoge bomen.