Ladaria: ‘De Leer verdedigen is pastoraal’



Het promoten en verdedigen van de katholieke leer is “een eminente pastorale rol”. Dat zei de prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer, aartsbisschop Luis Ladaria Ferrer, in een interview met Vatican News.

“Dit is duidelijk een pastorale dimensie”, aldus de jezuïet. “Wij hebben de taak het geloof te promoten, te verdedigen en te verkondigen. Dit is een eminent pastorale rol. Dat betekent het geloof dusdanig promoten dat het steeds meer bekend wordt en, als er problemen zijn, het geloof ook verdedigen.”

“Vaak heb ik paus Benedictus XVI horen zeggen, toen hij nog kardinaal Ratzinger was en prefect van de congregatie, dat ‘wij het geloof van de eenvoudige gelovigen moeten verdedigen, niet het geloof van de theologen’. Die hebben al hun manieren om te weten hoe de dingen in elkaar zitten. Het lijkt mij dat dit een zeer valide en juiste intuïtie is”, aldus Ladaria. Paus Franciscus zei eens dat het werk van de congregatie “een pastoraal gezicht” heeft.

Voor aartsbisschop Ladaria heeft de congregatie een “eminent pastorale rol” in disciplinaire zaken die veel mensen kunnen raken. Het doel van het soms nauwgezet bestuderen van dossiers is uiteindelijk het heil van de zielen. “Dat is altijd het primaire doel van al ons werk.”

De Spaanse aartsbisschop staat sinds vorig jaar zomer aan het hoofd van de Congregatie voor de Geloofsleer, waar hij kardinaal Gerhard Müller opvolgde. In 2008 benoemde paus Benedictus XVI Ladaria tot secretaris van de congregatie. Daarvoor was hij secretaris-generaal van de Internationale Theologencommissie.