Auteur ‘The Dictator Pope’ geschorst door Maltezer Ridderorde



De Britse historicus Henry Sire, auteur van het boek The Dictator Pope, is geschorst als lid van de Maltezer Ridderorde, zo heeft het hoofdkwartier van de orde in Rome laten weten. Sire publiceerde het boek over de vermeend dictatoriale trekken van paus Franciscus onder het pseudoniem Marcantonio Colonna. De rooms-katholieke ridderorde distantieert zich van de inhoud van The Dictator Pope.

De identiteit van de auteur werd onlangs onthuld door de uitgeverij Regnery. Henry Sire werd in 1949 geboren in Barcelona. Zijn middelbare schoolopleiding genoot hij bij de jezuïeten van Stonyhurst College in Engeland. In Oxford studeerde hij af in moderne geschiedenis. Hij heeft zes boeken over kerkgeschiedenis op zijn naam staan, onder andere een biografie van de Engelse jezuïet en schrijver Martin D’Arcy (1888–1976).

In The Dictator Pope beweert Sire, die van 2013 tot 2017 in Rome woonde, dat de jezuïet Jorge Bergoglio als paus een angstcultuur creëerde, critici monddood maakt en tegelijk een wanordelijke persoonlijkheid heeft. Het pseudoniem Marcantonio Colonna, dat Sire gebruikte, is de naam van een beroemde admiraal die streed tegen de Ottomanen in de Slag bij Lepanto op 7 oktober 1571.

Sire is naar verluidt een vriend van Fra’ Andrew Festing, de Maltezer ridder die van paus Franciscus moest aftreden als vorst-grootmeester van de orde.