VS: Bisschop ontzegt senator communie



Bisschop Thomas Paprocki van het Amerikaanse bisdom Springfield (Ill.) heeft senator Richard Durbin de toegang tot de communie ontzegd. Durbin is een van de veertien katholieke senatoren die tegen een wet hebben gestemd om abortus tot de maximaal de twintigste week terug te brengen.

De wet beoogde de grens van abortus te leggen bij de termijn vanaf de foetus pijn kan voelen.
Het blokkeren van de wet werd door kardinaal Timothy Dolan, voorzitter van de Amerikaanse bisschoppenconferentie “verschrikkelijk” genoemd.

Bisschop Paprocki liet een verklaring uitgaan waarin hij het kerkelijk wetboek aanhaalde dat stelt dat wie “halsstarrig volharden in een zware zonde” niet tot de heilige communie mogen worden toegelaten.

Ook verwees hij naar een verklaring van de Amerikaanse bisschoppen uit 2004 waarin het “nalaten om de levens van onschuldige en weerloze leden van het menselijk ras te beschermen zonde tegen de rechtvaardigheid is”. “Zij die de wetten opstellen zijn daarom in geweten verplicht te werken aan de correctie van moreel defecte wetten, omdat zij anders schuldig zijn aan meewerken aan kwaad en zonde tegen het algemeen goed.”

Volgens de bisschop vertoont het stemgedrag van senator Durbin inzake abortus “halsstarrige volharding in manifest zware zonde”. Daarom mag de senator “niet meer tot de heilige communie worden toegelaten tot hij van deze zonde terugkeert.”

“Deze maatregel is niet bedoeld om te straffen, maar om een ommekeer van het hart te bewerken. Senator Durbin was ooit pro-life. Ik bid oprecht dat hij tot inkeer mag komen en weer pro-life wordt”, aldus de bisschop.

Hij lijkt zich daarmee niets aan te trekken van bezwaren tegen de communieweigering van politici die abortus steunen.
In 2009 sprak kardinaal Donald Wuerl van Washington zijn zorg uit over dergelijke maatregelen waarbij de communie volgens hem “als wapen wordt gebruikt”.

Andere Amerikaanse bisschoppen hebben de maatregel eerder toegepast en werden daarin gesteund door de toenmalige prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer, kardinaal Joseph Ratzinger. De brief waarin hij desgevraagd antwoord had gegeven op de kwestie werd stil gehouden tot na de verkiezingen van 2004. Aartsbisschop Raymond Burke van St. Louis weigerde destijds presidentskandidaat John Kerry de communie.