Paus bidt voor mensen die hem een ketter vinden



Paus Franciscus zegt dat hij het gesprek probeert aan te gaan met mensen die het met hem oneens zijn, en hoopt daarvan iets te leren. Voor mensen die hem een ketter vinden, bidt hij.

“Als ik merk dat er weerstand is, zoek ik waar mogelijk de dialoog; maar soms komt het verzet van mensen die geloven dat zij de ware leer in pacht hebben en je ervan beschuldigen een ketter te zijn”, zei de paus op 16 januari tijdens een ontmoeting met een groep jezuïeten in de Chileense hoofdstad Santiago.

“Als ik geen geestelijke goedheid kan ontdekken in wat deze mensen zeggen of schrijven, bid ik simpelweg voor ze”, antwoordde Franciscus op een vraag over de weerstand waar hij als paus mee te maken krijgt.
De paus deed zijn uitspraken tijdens de traditionele vragenronde die hij op al zijn buitenlandse reizen heeft met de lokale jezuïetengemeenschap. Met zijn toestemming, publiceerde het Italiaanse jezuïetentijdschrift Civiltà Cattolica het gesprek een paar weken later. De tekst werd afgelopen donderdag vrijgegeven.

Paus Franciscus vertelde de jezuïeten in Chili dat hij niet aan de oppositie probeert te denken in termen van ‘verzet’, omdat dat elke kans wegneemt om de dialoog aan te gaan, te onderscheiden, iets te leren of minstens te erkennen dat het nodig is iets beter uit te leggen.
Wat de websites en blogs betreft die zich richten op het verzet tegen hem, zei de paus: “Ik weet wie het zijn, ik ken die groepen, maar ik lees ze niet voor mijn eigen geestelijk welzijn.”

Mensen voelen van nature een weerstand tegen verandering, zei de paus. “Dat is een grote verleiding waar we allemaal mee te maken hebben gehad in de periode na het Tweede Vaticaans Concilie.” Dat verzet gaat ook vandaag de dag door met mensen die proberen de leer van het concilie “te relativeren of te verwateren”.
“Onderscheiding is wat de Kerk van vandaag vooral nodig heeft”, aldus de paus. “We zijn gewend aan een mentaliteit van ‘ja, dat kan’ of ‘nee, dat kan niet’”, ziet de paus.

“Als je kijkt naar de waaier van reacties op Amoris Laetitia, zie je dat de hardste kritiek op de exhortatie gaat over hoofdstuk acht: ‘Kan een gescheiden persoon de communie ontvangen, of niet?’. Maar Amoris Laetitia slaat een heel andere richting in; het gaat niet in op dat onderscheid, het richt zich op onderscheiding.”
Op 19 januari sprak de paus met de jezuïeten in Peru over hetzelfde onderwerp. Daar zei Franciscus dat hij ervan overtuigd is dat God van de Kerk vraagt om evangeliserend te zijn, missionair, naar buiten gericht: “De Kerk als een veldhospitaal”.

Volgens de paus is het echter “een goed teken” dat er weerstand bestaat tegen zijn nieuwe aanpak: “Het is een teken dat we op de juiste weg zijn, dat dit de weg is. Anders zou de duivel niet de moeite doen om zich te verzetten.”