Kardinaal Cordes: 'Leken kunnen geen parochies leiden'



Kardinaal Paul Josef Cordes (83), die jarenlang bij de curie in Rome heeft gewerkt, beklemtoonde in een toespraak tot priesters in de Thelologische Faculteit in Trier (Duitsland) dat leken geen parochie kunnen leiden. Hij waarschuwt voor experimenten waarbij leken steeds meer priestertaken overnemen die voorbehouden zijn voor geestelijken.

Het Tweede Vaticaans Concilie spreekt weliswaar over het algemene priesterschap van alle gelovigen, om hun zending tot verkondiging te benadrukken. Maar dat mag niet leiden tot een verwarring van verantwoordelijkheden.

De uitspraken van kardinaal Cordes zijn een duidelijke kritiek op proefprojecten in het Duitse bisdommen, onder meer in München-Freising, waarbij verschillende leiderschapsstijlen met vrijwilligers worden getest. Daarbij worden pastorale eenheden almaar vaker geleid door gemengde teams van priesters en leken, en kan de verantwoordelijkheid van een pastorale eenheid in principe ook door leken geleid worden. Ook elders wordt geëxperimenteerd met gelijkaardige modellen om het gebrek aan priesters en religieuzen, die gewijd zijn en geloften hebben afgelegd, op te vangen. De leidraad wordt gevormd door de oriëntaties voor de vernieuwing van de pastoraal van het document Samen kerk-zijn.

Kardinaal Cordes stelt daarenetegen dat de drie hoofdtaken van de priester – de bediening van de sacramenten en het misoffer, de verkondiging, en het bij elkaar brengen van de kerk – niet gescheiden kunnen worden. Hij benadrukt dat het kerkelijk recht er geen enkele dubbelzinnigheid over laat bestaan dat parochies slechts door een priester kunnen geleid worden.