Heilig Grafkerk weer open na protest



De Heilig Grafkerk in Jeruzalem, waar Jezus zou zijn gekruisigd, begraven en uit de dood herrezen, heropent woensdagmorgen de deuren. Dat heeft het blad Haaretz bekendgemaakt. De leiders van de drie belangrijkste christelijke gezindten sloten het heiligdom zondag uit protest tegen een gemeentelijk belastingplan en de voorgenomen grondpolitiek van de overheid. Beide voorstellen zijn voorlopig in de la gelegd.

Het stadsbestuur van Jeruzalem wilde belasting gaan heffen op kerkelijke bezittingen die niet voor godsdienstoefeningen worden gebruikt. De Israƫlische regering lanceerde een omstreden wetsontwerp om met terugwerkende kracht onteigening mogelijk te maken van land dat sinds 2010 door de Grieks-orthodoxe en rooms-katholieke kerken is verkocht aan vastgoedbedrijven en projectontwikkelaars.

De meeste stukken grond, in totaal ongeveer 50 hectare, liggen in de populaire wijken Rehavia, Talbiya en Nayot. De nieuwe eigenaren zouden financieel worden gecompenseerd, maar bewoners vreesden te moeten verhuizen na afloop van de erfpachttermijn.