Washington en Parijs: twee massale feestjes voor het leven



Meer dan veertigduizend mensen namen volgens de organisatie afgelopen zondag deel aan de Mars voor het Leven in Parijs. Twee dagen eerder gingen in de Amerikaanse evenknie ervan vijfhonderdduizend mensen in Washington de straat op.

Bij beide marsen liepen veel katholieken mee, waaronder ook veel jongeren. Wat in Parijs daarnaast opviel, was dat het merendeel van de deelnemers niet vanuit religieuze overwegingen meeliep. De mars in de Franse hoofdstad verliep rustig, op een enkele tegendemonstrant na, en trok veel bekijks. Heel veel jongeren namen deel.

Mensen dansten op de luide muziek van de geluidswagens die de stoet begeleidden, die langs de Eiffeltoren richting de Arc de Triomphe trok, om te eindigen op het Trocadéroplein. Vanaf de wagens werd het publiek geënthousiasmeerd om de slogan Pour la vie te scanderen, ‘Voor het leven’.

In Frankrijk vinden jaarlijks zo’n 220.000 abortussen plaats. Onder voormalig president François Hollande is de toegang tot abortus verruimd. De huidige president Emmanuel Macron zet dat beleid voort.

“Voor mij is dit jaar nog belangrijker dan anders, om mee te lopen”, aldus Annemarie Yim van de organisatie One of Us Luxemburg. Ze zegt: “Dit jaar buigen de Fransen zich weer over de wetgeving omtrent bio-ethische vraagstukken. Wij moeten daarom een signaal afgeven: opstaan voor het leven, dat al zo pril bescherming verdient.”

Dat het debat rond zaken als onderzoek met gebruik van menselijke embryo’s, euthanasie en draagmoederschap weer geopend is, is voor veel deelnemers een extra aanleiding om mee te lopen, beaamt Jean-Marie le Méné, voorzitter van Stichting Jérôme Lejeune. Hij vreest versoepeling van de bio-ethische wetgeving: “Elk jaar nemen we deel aan de Mars voor het Leven, omdat medisch en wetenschappelijk werk van invloed zijn op ethiek en bio-ethiek.”

“Zo wordt de kunstmatige voortplantingstechnologie voor koppels van hetzelfde geslacht onderzocht, en worden gekeken naar mogelijkheden om genetische wijzigingen aan te brengen. Deze overtredingen schaden het respect voor het leven en respect voor het menselijke embryo. Vandaag zijn ze illegaal. Maar morgen zullen ze legaal zijn. Dit is een extra reden voor ons om te demonstreren.”

Allereerst echter, loopt hij mee “om te protesteren tegen de banalisering en uitbreiding van abortus die veertig jaar geleden in Frankrijk werd gelegaliseerd. We moeten dit elk jaar herhalen om aan te tonen dat de wond niet gesloten is”.

Ondertussen klinkt luid van een van de wagens: “We will, we will rock you.” Op de wagens dansen een paar jongeren. “Echt een feestje”, aldus een jonge soldaat, die alleen anoniem geïnterviewd mag worden. “Wat wij hier doen, is het leven vieren. Opstaan voor het leven.”

In Washington werden de deelnemers aan de jaarlijkse grote Mars voor het Leven, dit jaar onder het thema ‘Liefde redt levens’, voor het eerst toegesproken door een Amerikaanse president, meldt CNS.

Donald Trump bedankte hen via een livestream-verbinding onder meer voor hun inzet “om ouders te verzekeren van hulp en steun die nodig is om voor het leven te kiezen. Dankzij jullie zijn duizenden Amerikanen geboren, jullie zijn levende getuigen van de leus: liefde redt levens”.