Trappisten sluiten abdij in de Eifel



De trappisten sluiten nog dit jaar de Abdij van Mariawald in de Eifel. Dat is eerder van de week door de abt van Koningshoeven (Nederland) bekendgemaakt. Daarmee verdwijnt de laatste trappistenabdij in Duitsland. In het Duitse taalgebied zijn er nu enkel nog mannelijke trappisten in Engelszell (Oostenrijk). Duitsland telt wel nog twee trappistinnenkloosters, waarvan eentje in Dahlem in de Eifel. De tien monniken uit de abdij van Mariawald verhuizen naar andere abdijen. Enkelen, onder meer de oudste van 94 jaar, trekken naar een bejaardenhuis.

De abdij van Mariawald voerde in 2008 op vraag van paus Benedictus XVI als eerste abdij in het Duitse taalgebied opnieuw de preconciliaire Latijnse ritus en de traditionele regel van de trappisten in. Tijdens de visitatie door abt Bernardus Peeters van Koningshoeven en de Engelse abt van Mount Saint Bernard in mei 2016 werd echter duidelijk dat het voortbestaan onhoudbaar was geworden door de vergrijzing en het gebrek aan roepingen.

Volgens abt Peeters is de gemiddelde leeftijd van de Duitse trappisten intussen al opgelopen tot 84 jaar. Wij zoeken een nieuwe bestemming voor de gebouwen. Voor de twaalf medewerkers wordt een sociaal plan opgesteld. De sluiting betekent een tegenvaller omwille van de lange en rijke traditie van de trappisten. Maar de abdij in de Eifel is van eerder recente datum, al overleefde zij ook twee Wereldoorlogen.

KerkNet