Paus geeft aanzet tot de hervorming van de kerkelijke studies



Paus Franciscus heeft vandaag maandag een nieuwe apostolische constitutie gepubliceerd:
Veritatis gaudium (De vreugde van de waarheid). Het document legt de basis voor de hervorming van de kerkelijke universiteiten en faculteiten. Er wordt in het bijzonder aangedrongen op een herziening van de normen voor de kerkelijke universiteiten en faculteiten die pauselijke graden verlenen op het gebied van theologie, filosofie en kerkelijk recht. Het document actualiseert Sapientia Christiana, een document uit 1979 dat in de nadagen van het Tweede Vaticaans Concilie werd gepubliceerd.

Volgens kardiaal Giuseppe Versaldi, de prefect van de Congregatie voor het Katholiek Onderwijs en zijn secretaris Angelo Vincenzo Zani moet het vandaag gepubliceerde Veritatis gaudium bijdragen tot de verbetering van de katholieke faculteiten wereldwijd, om beter de dialoog met de samenleving aan te gaan. Volgens kardinaal Versaldi gaf paus Franciscus op 13 februari 2014 de aanzet tot deze herziening, in zijn toespraak voor de 50ste verjaardag van het conciliedocument  Gravissimum Educationis. Dit nieuwe document biedt de oriëntaties voor de vernieuwing en revitalisering van de kerkelijke studies, vooral met het oog op de zending van de Kerk. De herleving van kerkelijke studies brengt de noodzaak mee om een nieuwe impuls te geven aan het wetenschappelijke onderzoek aan onze kerkelijke universiteiten en faculteiten.", zo geeft Paus Franciscus aan. 

Inderijd gaf het Tweede Vaticaans Concilie al een eerste aanzet tot de hervorming van de kerkelijke studies, met het oog op een effectievere missie van deze instellingen. Daarnaast zijn er ook de snelle ontwikkelingen van de afgelopen decennia op het vlak van de academische studies. Het volk van God wordt geroepen tot een nieuwe evangelisatie. Dat vereist onderscheidingsvermogen, zuivering en hervorming, vooral van de kerkelijke studies en met het oog op een verbetering van de vorming van priesters, mannelijke en vrouwelijke religieuzen en toegewijde leken.

Paus Franciscus pleit voor versterking van de onderlinge samenwerking en het netwerk van de instellingen die kerkelijke studies aanbieden. Gespecialiseerde onderzoekcentra moeten zich toeleggen op de studie van hedendaagse vraagstukken die de mensheid beïnvloeden. Kerkelijke studies moeten gespecialiseerde centra ontwikkelen die een intensere dialoog met de verschillende wetenschappelijke domeinen kunnen aangaan. "De grote culturele, spirituele en educatieve uitdagingen vereisen een vernieuwing van de kerkelijke faculteiten en universiteiten."aldus Paus Franciscus.

Opmerkelijk nog zijn enkele richtlijnen voor vaste procedures bij de kerkelijke instellingen voor de toelating van migranten en vluchtelingen, die mogelijk niet over de vereiste documenten voor toelating beschikken.