Paus Franciscus herdenkt pater Pio



Paus Franciscus brengt op 17 maart een opmerkelijk huldebetoon aan de Italiaanse kapucijn, mysticus en stigmaticus pater Pio.

Paus Franciscus zal in 2018 een blitsbezoek brengen aan pater Pio's geboortestad Pietrelcina en San Giovanni Rotondo, waar de al bij leven legendarische kapucijn, mysticus en stigmaticus een groot deel van zijn leven actief was en er een ziekenhuis bouwde. Pater Pio blijft ook vandaag de belangrijkste volksheilige in Italiƫ. Bij leven was hij een razendpopulaire biechtvader. Bij het brede publiek raakte hij vooral bekend omdat hij op geregelde tijdstippen de stigmata, de kruiswonden van Christus, vertoonde.

In Rome bevestigde dinsdag de Vaticaanse perschef Greg Burke dat paus Franciscus naar aanleiding van de 100ste verjaardag van de verschijning van de eerste stigmata en de 50ste verjaardag van padre Pio's dood op 17 maart per helikopter naar Pietrelcina vliegt. Hij zal er worden opgewacht door de plaatselijke aartsbisschop Felice Accrocca en burgemeester Domenico Masone van Pietrelcina. Daarna volgt een stil gebed in de Kapel van de Stigmata en een ontmoeting met de kapucijnen. Omstreeks 9 uur reist hij door naar San Giovanni Rotondo waar hij voorafgaand aan de herdenkingseucharistie in de basiliek de kinderkankerafdeling van het ziekenhuis van pater Pio bezoekt.