Bisschoppen: ‘Uitzenden erediensten is wel kerntaak VRT’



Het uitzenden van de erediensten van de erkende religies behoort wel tot de kerntaken van de openbare omroep. Dat heeft Geert De Kerpel, woordvoerder van de Bisschoppenconferentie van België, vanmorgen gezegd in De Ochtend.

Minister van Media Sven Gatz (Open VLD) wil het uitzenden van religieuze erediensten op de VRT schrappen. Dat maakte hij enkele weken geleden bekend, nadat de VRT had aangekondigd dat het elk jaar ook twee islamitische vieringen zou uitzenden.

‘Ik wil dat de VRT stopt met het uitzenden van religieuze erediensten. Dat is geen vrijzinnige reflex en ik wil zeker de islam niet viseren, maar die uitzendingen behoren niet tot de kerntaken van de openbare omroep’, aldus Gatz.

Volgens de liberale minister verdienen de levensbeschouwelijke strekkingen zeker hun plaats bij de openbare omroep, ‘maar we willen gaan voor dialoog, niet voor monoloog’.

Nadat het christelijke weekblad Tertio eerder deze week al een petitie lanceerdeom de overheid ervan overtuigen dat er wel plaats moet zijn voor levensbeschouwingen op de openbare omroep, laten nu ook de Belgische bisschoppen van zich horen.

Volgens Geert De Kerpel, woordvoerder van de Bisschoppenconferentie van België, behoort het uitzenden van de erediensten van de erkende religies wel degelijk tot de kerntaken van de openbare omroep. Hij roept minister van media Sven Gatz op om de autonomie van de VRT in deze te respecteren.

De Kerpel wijst erop dat het katholieke geloof terecht het gros van de uitzendingen krijgt toebedeeld. ‘De meerderheid van de Belgen bekent zich nu eenmaal nog tot het katholieke geloof’, aldus De Kerpel, maar hij juicht de beslissing om ook islamitische erediensten uit te zenden toe. ‘Elke eredienst moet die kans benutten om zich aan een breed publiek te tonen.’

Volgens De Kerpel gaat de hele discussie ook over de plaats van religie in de openbare ruimte. ‘Het is duidelijk dat daar, als het van minister Gatz afhangt, géén plaats (meer) is of mag zijn. Ik vind dat getuigen van een gebrek aan respect voor de basisprincipes van de democratische rechtsstaat, waarin alle geloofs- en levensovertuigingen aan bod moeten komen.’

De Kerpel stelt verder dat Gatz met zijn verzet tegen de uitzendingen van eredienst ‘de stem van een kleine, sterk gemotiveerde groep binnen de georganiseerde vrijzinnigheid’ vertolkt. ‘In tijden waarin men oproept om elkaar beter te leren kennen, biedt het uitzenden van erediensten juist een unieke kans’, besluit De Kerpel.

De Standaard