Bunnikse kerk ontheiligd door pieten die macarena dansen



Zwarte pieten die onder meer de macarena dansten in de Barbarakerk in Bunnik hebben daarmee vorig weekeinde het godshuis ontheiligd. Dinsdag werd een boeteviering gehouden om dat weer ongedaan te maken.

Dat schrijft het Bunniks Nieuws. Een medewerker van de kerk bevestigt het verhaal, maar verwijst naar het bisdom, dat de ontheiliging bekrachtigde.

Het filmpje met de dansende pieten op het priesterkoor (het verhoogde deel voor in de kerk waar het altaar op staat) was te zien op Slotstad TV. Daarop kwam een inwoner van Bunnik, bij wie dat niet in goede aarde viel, in actie. Hij waarschuwde het bisdom.

Kardinaal Eijk, aartsbisschop van Utrecht, vond het dansen op het priesterkoor volgens het Bunniks Nieuws niet gepast. ,,Een rooms-katholiek kerkgebouw is uiteindelijk een heilige plaats, waarvan het priesterkoor het liturgisch centrum vormt. Dat is dus niet de plek om dansen op te voeren, dat doet afbreuk aan het heilige karakter van de plek", zei een woordvoerder van het bisdom.

Vooral het dansen van de macarena, een dans over fysiek genot, viel in verkeerde aarde. Met de boeteviering door pastoor Fred Hogenelst en pastor Anton ten Klooster werd de heiligschennis weer goedgemaakt.

Drumfanfare Victoria is zich volgens mede-organisator Joop van Rijn van geen kwaad bewust. ,,Wij doen dit al vijftien jaar zo’’, zei hij tegen Bunniks Nieuws. Als het dansen op het priesterkoor niet meer mag, heeft hij daar geen probleem mee. "Ik heb respect voor andermans mening. Dan dansen we gewoon in de zaal, draaien we de boel om."

Het bisdom laat weten dat ze wel wil dat wil dat er betere afspraken gemaakt worden. ,,Het is niet de bedoeling om elk jaar opnieuw na deze intocht een boeteviering te houden."

Slotland TV maakte een video waarin te zien is hoe de pieten de macarena dansen. Die is hier te zien.