Paus Franciscus bekritiseert genderideologie: ‘utopie van het onzijdige’



Paus Franciscus heeft kritiek geuit op de genderideologie die “seksuele verschillen tussen man en vrouw radicaal wil neutraliseren” en daarmee tot een onjuiste interpretatie van man en vrouw zou leiden.

De paus hield gisteren een toespraak bij de opening van de algemene vergadering van de Pauselijke Academie voor het Leven, die tot 7 oktober in Rome wordt gehouden.

Verschillen uitwissen

Daarin haalde hij onder meer uit naar de genderideologie, een “culturele revolutie van deze tijden die aan de horizon ligt, waarbinnen ook de Kerk haar rol moet spelen”.

“In plaats van het bestrijden van negatieve interpretaties van de seksuele verschillen, tracht men deze verschillen uit te wissen”, stelde de paus, die de genderideologie omschreef als “utopie van het onzijdige”.

Volgens Franciscus zou de biologische en psychische interpretatie van de seksuele verschillen, die door de biomedische wetenschap worden voorgesteld als “totaal afhankelijk van de keuzevrijheid”, onjuist zijn.

Veilige band tussen man en vrouw

De genderideologie zou een aanval betekenen op de menselijke waardigheid, die ook een verschil van seksen omvat, en zou ingaan tegen “de scheppende overdracht van het leven”, zei de paus.

Franciscus hekelde tijdens zijn toespraak de heersende negatieve bejegening op het krijgen van kinderen, “alsof dit een versterving voor de vrouw zou betekenen en een bedreiging voor het algemeen welzijn”. De “generatieve band tussen man en vrouw” zou volgens de paus een veilige basis vormen voor mannen en vrouwen, en geen “handicap”.
Beschermwaardigheid leven

De algemene vergadering van de Pauselijke Academie voor het Leven staat dit jaar in het teken van de beschermwaardigheid van het leven in het technologisch tijdperk. Het gaat om de eerste vergadering sinds de hervormingen die werden doorgevoerd door paus Franciscus, waarmee hij de bescherming van het menselijk leven effectiever zou willen maken, door het dichter te brengen bij de hedendaagse problematieken.