Houellebecq: Opmerkelijke herleving katholieke Kerk Frankrijk



De Franse bestsellerauteur Michel Houellebecq ziet een opmerkelijke herleving van de katholieke Kerk in zijn land. Dat zegt hij in een interview met de Duitse Spiegel.

Naast een versterking van de islam zegt hij een “opmerkelijke terugkeer van het katholicisme” te zien. Die beweging doet zich vooral voor bij “de zogenaamde charismatici”, die hun vieringen “in happenings, in gevoelsuitbarstingen veranderen zoals ook pinksterchristenen en evangelicalen dat doen”. Houellebecq kan het fenomeen zelf niet helemaal vatten, maar beschouwt het veel minder als een reactionair verschijnsel zoals veelal wordt beweerd.

De demonstraties ‘Manif pour tous’ tegen het ‘homohuwelijk’ en het daaraan verbonden adoptierecht, Houellebecq spreekt van “massamobilisatie”, zijn de katholieken in Frankrijk zich opnieuw bewust van hun kracht. Een verborgen stroming is plotseling weer “in het daglicht” getreden.

Volgens de schrijver van het geruchtmakende boek Soumission (onderwerping) zou de integratie van moslims “heel veel beter gaan” als “het katholicisme staatsgodsdienst was”. Het zou hen veel makkelijker vallen met een tweede plaats genoegen te nemen in een katholieke staat, aldus Houellebecq. Moslims hebben veel meer moeite met een seculiere en laïcistische staat omdat zij godsdienstvrijheid eerder zien als een instrument van godsdienstbestrijding.
Religie heeft volgens de schrijver een sleutelfunctie in de samenleving, bevordert samenhang en stimuleert gemeenschapsvorming.