Vaticaan maant tot matigen oorlogsretoriek



De Vaticaanse vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties, aartsbisschop Paul Richard Gallagher, heeft alle landen opgeroepen tot diplomatie en dialoog. Alle landen moeten zich “met spoed en vastbesloten” distantiĆ«ren van de “huidige escalatie en militaire voorbereidingen”, aldus de pauselijke diplomaat.

Hij citeerde het dramatische appel van paus Pius XII (1939-1958) enkele dagen voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. “Het gevaar is acuut, maar er is nog tijd. Met de vrede is niets verloren. Met de oorlog is alles verloren. Mogen de mensen terugkeren tot wederzijds begrip en de onderhandelingen hervatten.”

Gallagher zei onder meer dat “de grootste landen, en zij die een sterke traditie hebben van respect voor de mensenrechten, de eerste zouden moeten zijn, die grootmoedige initiatieven voor de vrede nemen.” “Alle diplomatieke en politieke wegen tot bemiddeling moeten worden ingezet om het onuitsprekelijke te verhinderen.” Het is duidelijk dat hij doelde op het oplopend conflict tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten, maar hij noemde beide landen niet.

De Noordkoreaanse minister van buitenlandse zaken Ri Yong-ho zei dat de uitspraken van de Amerikaanse president Donald Trump van afgelopen weekeinde gelijkstaan aan een oorlogsverklaring. Hij zei dat zijn land zich het recht voorbehoudt om Amerikaanse bommenwerpers neer te halen indien zij het luchtruim schenden.

bron: Katholiek Nieuwsblad