Radio Maria België verliest FM-frequentie



Door het beperkte aantal van FM-frequenties voor Vlaanderen en het grote aantal aanvragen raakt Radio Maria Vlaanderen vanaf begin 2018 zijn licentie kwijt. De beslissing is geen verrassing voor de radio, die deel uitmaakt van een internationale netwerk van meer dan 70 radiozenders wereldwijd in meer dan 65 landen. In Vlaanderen bereikt de radiozender naar eigen zeggen 100.000 luisteraars.

Programmadirecteur Karlo Tyberghien betreurt het verlies van de frequentie, al begrijpt hij het besluit. Ons publiek bestaat vooral uit oudere, eenzame, arme mensen. Soms ook zieken en stervenden. Wij houden sterk rekening met die achterban in onze programmatie. Wij krijgen telkens veel reacties van luisteraars. Door het verlies van de frequentie verliest Radio Maria onvermijdelijk luisteraars.

Karlo Tyberghien, de priester-directeur van Radio Maria Vlaanderen, beschouwt de beslissing van Vlaams minister van Media Sven Gatz als een aanmoediging om werk te maken van digitale uitzendingen en dan maar meteen de stap te zetten naar DAB-radio, de radio van de toekomst. Via DAB kan men zonder ruis naar uitzendingen op de radio luisteren. Meteen wordt het aantal te ontvangen zenders sterk uitgebreid.

Radio Maria Vlaanderen blijft bestaan, maar wij gaan volledig digitaal, zegt Karlo Tyberghien. Wij richten ons nu op andere kanalen. Wij verwachten veel van DAB-plus. In het buitenland staat men op dat vlak al veel verder. Steeds meer radiozenders moeten hoe dan ook op DAB+ overstappen. Radio Maria zet die stap nu veel sneller.De radiozenders van de VRT zijn vanaf november via DAB+ te beluisteren, het FM van de toekomst. Ook de drie landelijke private radio's Nostalgie, Joe FM en Q Music hebben de stap gezet en zijn vanaf 1 oktober via DAB+ te beluisteren. Ook voor luisteraars is de overstap onvermijdelijk, want 2027 is misschien het laatste jaar voor FM. Net zoals eerder al de digitale televisie, wordt digitale radio vanaf dan de vaste norm in Vlaanderen.

Bron: Radio 1/KerkNet