Paus: 'Katholieke Kerk trad te laat op tegen misbruik'



hopelijk dat de paus het spreekwoord eerbiedigt: "Gelijke monniken, gelijke kappen".

Franciscus erkende donderdag dat de katholieke kerk te lang heeft gewacht om de ernst van het seksueel misbruik te erkennen. Hij suggereerde dat de vroegere praktijk van het verplaatsen van priesters die van misbruik werden beschuldigd van de ene parochie naar de andere in plaats van het misbruik bij de overheid te melden ertoe heeft bijgedragen dat de situatie is ontspoord. Diegenen die er bij de kerkleiding op aangedrongen om het probleem het hoofd te bieden, handelden profetisch.

De paus deed zijn openhartige uitspraken tijdens zijn eerste formele ontmoeting met de pauselijke commissie voor de bescherming van minderjarigen, die drie jaar geleden werd opgericht. De commissie komt deze week voor overleg samen in Rome.

Franciscus vertelde dat de bestrijding van het seksueel misbruik de bevoegdheid is van de Congregatie voor de Geloofsleer. Hij kondigde aan dat de priesters die voor pedofilie zijn veroordeeld, niet langer de mogelijkheid krijgen om hun canonieke procedure te laten herzien. Misbruik van een minderjarige, indien bewezen, volstaat om het ​​beroep onontvankelijk te maken. Indien het bewijs daar is, dan is de straf definitief.

Ook de straf die in het kerkelijk recht voorzien is, namelijk de ontzetting uit het kerkelijke ambt, blijft behouden, ongeacht de juridische vervolging van de dader van het misbruik.

Franciscus betreurde nog dat twee leden van de commissie, die ooit zelf slachtoffer werden van misbruik, ontslag moesten nemen door het uitblijven van samenwerking met het Vaticaan. De kerk heeft het probleem te laat erkend en zij is te laat met oplossingen gekomen, erkende hij.

Bron: National Catholic Reporter/Belga/Kerknet