Parolin bepleit dialoog over controverse rond AL



De tweede man van het Vaticaan, kardinaal-staatssecretaris Pietro Parolin, vind dat er een binnenkerkelijke dialoog moet komen over de controverse rond het pauselijk schrijven Amoris laetitia (AL). Aanleiding is het verwijt van een groep gelovigen die meent dat de paus de ruimte geeft aan ketterse opvattingen.

Parolin reageert op de ‘terechtwijzing’ van de paus die zondag door een groep geestelijken en wetenschappers is gepubliceerd. Zij voelen zich in geweten verplicht de paus te vragen afstand te nemen van een aantal uitspraken die tot ernstige dwaling in geloof en zeden zouden kunnen leiden of bevorderen.

In een interview met de Italiaanse zender Rainews 24 zei de kardinaal-staatssecretaris dat critici zich mogen uitspreken “maar in deze zaken moeten argumenteren en wegen moeten vinden om elkaar te begrijpen”. Het is “belangrijk ook binnenkerkelijk een dialoog te voeren”.

Eerder bepleitte kardinaal Gerhard Müller, tot voor kort prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer, het aangaan van het gesprek met de critici van AL. Hij stelt voor een commissie van kardinalen te vormen die in dialoog gaan met de belangrijkste vertegenwoordigers van de Dubiabrief.

De ‘filiale terechtwijzing’ die zondag is gepubliceerd is het zesde initiatief waarmee een deel van de Kerk bezwaar aantekent tegen bepaalde tendensen in de Kerk en het gesprek met paus Franciscus zoeken. Die heeft vooralsnog op geen enkele van deze initiatieven gereageerd.

bron: Katholiek Nieuwsblad